[...] 30% z białka (z tego 28% z odżywek, 72% z diety). Rozkład energii w diecie współczesnych kulturystów może wyglądać tak: 34% energii z węglowodanów (z tego aż 95% pokrywała dieta!), 30% z białka (z tego 28% z odżywek, 72% z diety), 36% z tłuszczów (93% z diety, 7 % z suplementów/odżywek). Podsumowanie Kulturyści stosują najróżniejsze rodzaje [...]
Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] Skoki powtarzano przed i po wdrożeniu nowej diety. Nie było znaczących różnic pomiędzy grupami mającymi w diecie 50% lub 80% węglowodanów. Dipla i wsp. zbadali jak dieta zawierająca 55% węglowodanów, 15% protein oraz 30% tłuszczu w grupie kontrolnej ma się do diety eksperymentalnej: 30% węglowodanów, 40% protein oraz 30% tłuszczu. Panie [...]
[...] 11%. Następnie zastosowano różne rodzaje białka, aby zbadać ich wpływ na wagę ciała i procesy metaboliczne. Następnie szczury podzielono losowo na siedem grup i karmiono je dietami dostarczającymi tyle samo energii, jednak z różnymi źródłami białka, przez 8 tygodni. Badano: zmianę masy ciała zwierząt, wagę tkanki tłuszczowej, profile lipidowe w [...]
[...] z intensywnością 45–50% (umiarkowana intensywność) lub 70–75% (większa intensywność) rezerwy tętna. Wyniki: spadek masy ciała nie różnił się zbytnio między grupami (sama dieta: −11,8 ± 4,1 kg; dieta + lekkie aeroby: −12,2 ± 4,5 kg; dieta i cięższe aeroby: −12,3 ± 4,9 kg) jednak trening był bardziej opłacalny pod względem redukcji tkanki [...]
[...] mają znaczenie drugorzędne (gdyż mężczyźni mają jądra), z kolei zupełnie inaczej jest u kobiet. Wszystkie androgeny powstają z cholesterolu, a to tłumaczy, dlaczego dieta uboga w tłuszcze nie musi być dobrym wyborem np. dla zawodnika sportów siłowych. Cholesterol przez lata był demonizowany, obecnie bardzo niewiele faktów wskazuje na to, [...]
[...] fizycznie (o idealnych białych, równych zębach, modnie ubrane itd.). Ponadto Internet i telewizja zawierają przekazy reklamowe sugerujące, iż wystarczy tylko ta nowa „lepsza dieta”, „ten nowy lepszy trening” lub zakup tych lub innych reklamowanych produktów. Podsumowanie Najprawdopodobniej czarny rynek środków farmakologicznych czeka rozkwit, [...]
[...] tylko poziomy insuliny pozostały, jako niezależny predyktor w modelu. Odnotowano wzrost GLP-1 o 0,6 ng / ml przy każdym wzroście stężenia insuliny o 1 mIU / ml. Wniosek: dieta o ograniczonej podaży kalorii obniżyła stężenie GLP-1 przy jednoczesnej utracie masy ciała. Znacznie poprawiły się parametry zdrowotne, spadło ryzyko [...]
[...] nierównomiernego rozkładu protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24 h synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej ilości [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
[...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]
[...] rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie każdy mężczyzna powinien brać testosteron, niezależnie jakie ma wyjściowe stężenie w ustroju. I faktycznie dieta wysokobiałkowa, w której dostarczano za mało energii (białko jest materiałem budulcowym, a nie energetycznym) spowodowała, że stężenie testosteronu było u mężczyzn [...]
[...] pozbywać się tkanki tłuszczowej duża ilość węglowodanów i tłuszczy może znacząco zmniejszyć efekty treningu aerobowego czy interwałowego. Na tym założeniu opiera się dieta o charakterze przerywanego postu (IF). Liczne badania potwierdzają, iż dłuższa przerwa od posiłków może być korzystna dla efektów redukcyjnych. Wnioski z badań [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] diety wysokotłuszczowej, a następnie proces „ładowania węglowodanami” może korzystnie wpływać na oszczędzanie „paliwa” zgromadzonego w mięśniach (glikogenu). Dodatkowo taka dieta sprzyja zmniejszeniu utleniania mleczanów, co ma duże znaczenie przy pracy maksymalnej czy też długotrwałej. Mleczany też są swojego rodzaju paliwem np. dla mięśni. [...]
Nadal ludzie wolą wierzyć w najbardziej absurdalne teorie niż bazować na sprawdzonej wiedzy, popartej, badaniami naukowymi. Co najgorsze, zwykle „rewelacji” dowiaduję się przy okazji uczestnictwa w różnego rodzaju zawodach sportowych (biegowych czy pływackich) – a sportowcy powinni być bardziej świadomi od ogółu społeczeństwa, jeśli chodzi o [...]